Ljudske pevke

Martinovo po domače – tradicionalna prireditev v KUD Gaj Zgornja Polskava

V petek, 8. novembra 2019 se je v Kulturnem domu na Zgornji Polskavi odvila prireditev v čast Martinovemu z naslovom Martinovo po domače. Vsako leto obudijo star običaj na katerega imamo še zelo živ spomin. Po lanskem kožuhanju so gostiteljice večera Pevke ljudskih pesmi, ki jih že 25 let uspešno vodi Silva Pongračič, luščile fižol in prepevale ljudske pesmi. Kako malo so potrebovali še nedaleč nazaj, da so imeli dober razlog za druženje. Danes pa vse prepogosto slišimo in iščemo izgovore kot nimam časa, mudi se mi tja in tja, obremenitve v službi in tako naprej.

Z Martinovim po domače se obujajo stari običaji in kmečka opravila, ki so ravno tako pomembna za ohranjanje slovenske kulturne dediščine. Večer je povezovala Patricija Breznikar.

Gostje večera so bili dramska skupina KUD Šmartno na Pohorju, izvedli so skeč Kmečko dekle in Tamburaši KUD Ivan Lončarič iz Trnič. Prireditev se je zaključila s krstom mošta, ki sta ga izvedla Joži Pongračič in Toni Žilavec ter izvabila iz gledalcev obilico smeha. Prireditelji so za vse pripravili pokušino mošta z domačimi sladkimi in slanimi dobrotami.

Tekst: A. R.
Foto: Joži Pongračič